Trzoda chlewna – chów
Mnóstwo z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, natomiast należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest potrzebnie do hodowli, które choroby mogą wystąpić i jak postępować wtedy, jak karmić, czym karmić i mnóstwo innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach wymaga od hodowcy zaangażowania gigantycznych środków finansowych ale również ogromnej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Niewłaściwe warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie bardzo starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.
Drugą bardzo ważną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać jedynie te składniki, jakie pozyskają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w odpowiedni poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Ważne w żywieniu świń są składniki mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, idealne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niezmiernie ważne są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki odpowiedniemu dziennemu żywieniu ,dzięki właściwym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednakże pamiętać o wszystkich przepisach i normach które obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.
Drugą bardzo ważną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać jedynie te składniki, jakie pozyskają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w odpowiedni poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Ważne w żywieniu świń są składniki mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, idealne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niezmiernie ważne są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki odpowiedniemu dziennemu żywieniu ,dzięki właściwym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednakże pamiętać o wszystkich przepisach i normach które obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.